Održana vježba Prigorje 2015

Objavljeno: 13.09.2015 (17:47:19)

Pod zapovjedništvom Josipa Novosela, županijskog vatrogasnog zapovjednika, a u operativnom zapovjedanju Ivice Mačkovića, zapovjednika zelinske vatrogasne zajednice, jučer (subota, 12.9.2015.) održana je vježba županijske vatrogasne zajednice Zagrebačke županije naziva Prigorje, 2015. U vježbi je sudjelovalo više od 150 sudionika nekoliko vatrogasnih zajednica sa županijskog područja u nizu vježbi koje su bile za tu priliku određene, a zbog specifičnosti zadataka, u vježbu su bile uključene i neke druge institucije. Tako je sudjelovao Crveni križ, i to nekoliko županijskih društava, uz domaćinstvo i glavnu potporu zelinskog društva, zatim policija, služba hitne medicinske pomoći, Gorska služba spašavanja, Društvo potražnih pasa i Centar za socijalnu skrb.

Vježba je započela oglašavanjem sirene za uzbunjivanje na što su prvo izašli vatrogasci i policija, a sve se održavalo na prostorima bivše ciglane i negdašnjih bazena. U prvom trenutku vatrogasci su intervenirali spašavajući unesrećenog iz vozila na koje se srušilo drvo, te je trebalo rezanjem vozila izvući unesrećenog i predati ga djelatnicima hitne koji su ga potom imobilizirali, te prevezli u bolnicu. Uskoro je u napuštenoj kući na prostoru bivše ciglane izbio požar. Došavši na intervenciju vatrogasci su ustanovili da se u kući nalazi ozlijeđena osoba u besvijesnom stanju, te su ju spustili kroz prozor s prvog kata, a jedna osoba koja nije bila ozlijeđena spasila se iz vatrene zamke skokom s drugog kata na vatrogasni zračni jastuk. Istovremeno je policija zaprimila dojavu da je nestalo jedno dijete, te je pozvana gorska služba spašavanja koja je krenula u potragu. U istom trenutku otvorilo se klizište zbog kojeg je nestala jedna osoba. Pozvano je društvo potražnih pasa koje je krenulo u potragu, a zanimljivo je bilo vidjeti da su psi koji nisu, naravno znali lokaciju osobe koja je glumila unesrećenog, za nekoliko desetaka sekundi pokazali točnu poziciju unesrećenog ispod gomile drva, te su vatrogasci priskočili i izvukli nesretnika, i u teškom ga stanju poredali djelatnicima Crvenog križa koji su za tu priliku postavili više šatora za zbrinjavanje unesrećenih osoba. Nedugo potom vratili su se članovi gorske službe spašavanja koji su u šumi pronašli nestalu djevojčicu koja se izgubila šetajući svog psa. Dijete je predano djelatnicima Crvenog križa koji su djevojčicu zbinuli, te ju potom predali roditeljima. Jedna od vježbi bila je i vađenje tijela utopljene osobe iz bunara.

Bilo je potom još niz vatrogasnih vježbi gašenja otvorenog plamena koja su gasili zelinski DVD-ovi, gašenja požara na vodi s vode, za što je korišten posebni pontonski jastuk, a ronioci su u bazenu koji je za tu priliku bio potpuno napunjen, pokazali svoja ronilačka umijeća. No, posebno je zanimljiva bila vježba koja bi nam se uskoro mogla pretvoriti u stvarnost.

Naime, prilikom pretrage terena tragajući u šumi za izgubljenom djevojčicom, pripadnici GSS-a pronašli su petoricu muških osoba koji nisu govorili hrvatskim jezikom. Pozvana je policija koja je utvrdila da se radi o izbjeglicama, te pošto oni nisu pružali otpor, prevedeni su u registracijski centrar gdje su uz pomoć prevoditeljice iz Crvenog križa ispitani i utvrđeno je da su sirijski državljani. Uzeti su im otisci prstiju i poslani u Euroduc u Dublin, kako bi se moglo nastaviti praćenje njihova kretanja po Europi, te su fotografirani, a za jednog je utvrđeno da je maloljetan, pa je mogao biti ispitan tek uz prisutnost djelatnice Centra za socijalnu skrb. Dvojica su izjavila da imaju dovoljno novca za nastavak puta, pa su upućeni u hotelski izbjeglički centar u Dugavama, a dvojica koja su zatražila azilantski status prevezeni su u centar za azilante u Ježevu. Maloljetnik je potom predan Crvenom križu gdje je smješten i zbinut, a putem Službe traženja Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pokušat će se stupiti u kontakt s njegovom obitelji u Europi ili negdje drugdje u svijetu, kako bi se konačno mogao s njima i spojiti. Pri tom su izbjeglice nahranjene hranom prema njihovim religijskim pravilima. Eto to je jedan mogući raspet događanja koji bi uskoro mogao pogoditi ove naše krajeve, pa se stoga valja posebno pripremiti, a upravo u tu je svrhu organizirana i ova vježba.

Vježbu su pratili promatrači, župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik ujedno šef županijskog stožera zaštite i spašavanja Rudolf Vujević, izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik županijske vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček, čelnici našega grada i mnogi drugi uz nazočnost stotinjak građana Zeline. Vježba je ocjenjena vrlo uspješnom, a nakon njene analize sve ono što nije bilo dobro ili gdje je uzmanjkalo određenih alata ili nekih drugih sredstava, nastojit će se to popraviti.


Pregled arhive | Ispis članka Share/Save/Bookmark

Komentari

Trenutno nema komentara za odabrani članak
Kako biste upisivali komentare, morate biti prijavljeni! Ukoliko nemate podatke za prijavu, možete se registrirati
Trenutno u eteru Radio Zeline:
PROGRAM UZIVO
Kako slušati Live streaming?

Vremenska prognoza

Detaljna vremenska prognoza za Zelinu »

Vaš glas

Anketa ne postoji

Financije

Hrvatska narodna banka

na dan 14.10.2015.
1 AUD 4,888956 kn
1 CAD 5,127417 kn
1 CHF 6,974827 kn
1 CZK 0,281180 kn
1 DKK 1,021539 kn
1 EUR 7,621393 kn
1 GBP 10,206767 kn
100 HUF 2,448798 kn
100 JPY 5,596147 kn
1 NOK 0,826248 kn
1 PLN 1,801237 kn
1 SEK 0,824549 kn
1 USD 6,693653 kn

Kalkulator Valuta

HNB

Kino program

moj-film.hr - kompletan kino program